2012. június 15., péntek

Kiegészítés, nyomozás - A hétfő szombaton kezdődik


Van az úgy, hogy egy könyvben megemlítenek dolgokat, amikről halvány gőzöm sincs. Ilyenkor (meg amúgy is) Gugli a barátom. Megosztom veletek, amit találtam.
Spoileres lehet, csak saját felelősségre olvasd!


"A kocsikról beszélgettünk, és arra a következtetésre jutottunk, hogy ha már egyáltalán vesz az ember, akkor GAZ-69-est lenne érdemes, de azt sajnos nem kapni."


A GAZ-69 az egykori GAZ-67 továbbfejlesztéseként jelent meg 1954-ben. Szívós, igazi terepjárónak tervezték, a szovjet hadsereg igényeinek megfelelően. Alapvetően két kivitelben készült: két ajtós "raj", négy ajtós "parancsnoki". Motorja a Volgákból ismerős lehet: elöl hosszában elhelyezett, 2.5-ös benzines, ami 3 sebességes váltón egy osztóművön keresztül hajtotta mind a négy kereket. Elöl-hátul merev hidak, laprugókkal. Gyártása az egykori Szovjetunióban 1973-ban, az UAZ 469 megjelenésével leállt, de Romániában, ARO néven készült tovább.
forrás, másik cikk

hidroponikus növénytermesztés


A hidroponika a növénytermesztés azon módja, amely nem talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával működik. A növény nem a talajban (azaz nem földben) növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban, mint például perlit, kavics vagy kőzetgyapot. Bár természetes körülmények között a csapadék a termőföld közvetítésével dúsul tápanyagokkal és jut el a gyökerekhez, maga a talaj nem létszükséglet a növény fejlődése számára. Ha mesterségesen gondoskodunk a tápoldat gyökerekhez való eljuttatásáról, a termőföldre nincs többé szükség. Szinte bármely földben termő növény fejlődik hidroponikus körülmények között, de növényenként eltérő az alkalmazhatóság mértéke.

forrás


"Azután, mint kiderült, a Kopasz-hegy kilencven versztányira van..."

A verszta a metrikus rendszer bevezetése előtt Oroszországban használatos távolság-mértékegység. 1 verszta=1066,78 m.


forrás

"Ön mint programozó, valószínűleg különösebb nehézség nélkül elsajátítaná az elektronikus szintű umklaidetet, az úgy nevezett ESZU-7-est... Se a kvantum-umkleidet... a hipermezők... a transzgressziós átalakulások... az általánosított Lomonoszov-Lavoisier-törvény..."

A tömeg/anyagmegmaradás törvénye (a Lomonoszov-Lavoisier-törvény) kimondja, hogy egy anyagi rendszer tömege állandó marad, függetlenül a rendszeren belül lejátszódó folyamatoktól. Ekvivalens állítás, hogy az anyag megváltoztathatja a megjelenési formáját, de nem teremthető és nem tüntethető el. Ebből következik, hogy egy kémiai folyamatban a reagensek tömegösszege egyenlő a termékek tömegösszegével.


forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése